Den beslöjade kvinnan
Den beslöjade kvinnan
EBP bokbord i Vimmerby
EBP bokbord i Vimmerby
Gertrud och Elisabeth
Gertrud och Elisabeth

EBP sällskapet på ”Vimmerby berättar”, lördag 15 okt

Jag åkte upp med våra senaste bokutgåvor samt med två rollups från ”Algerietresan”. Vimmerby är en väldigt trevlig småstad med ett till synes rikt kulturliv, kanske tack vare Astrid Lindgren. De har t.ex en ovanligt välsorterad bokhandel. Det här året var festivalen koncentrerad till en enda dag, en dag som ändå kändes späckad med framträdanden, mingel och möten. Vi fick dela bokbord med Margit Friberg sällskapet. Runtomkring i biblioteket satt författare, andra sällskap samt Författarcentrum syd. Det var en strid ström av människor och alldeles intill var en scen med diverse programpunkter. Där hamnade även jag på en av estradstolarna för att intervjuas om EBP sällskapet. Samtidigt missade man annat som pågick runtom i stan. Festivalbesökarens dilemma!

Poesin är mitt starkaste intryck från denna långa dag, som avslutades med ”everything is poetry, baby” i stadshotellets eleganta bar/salong. Minnesvärda framträdanden av Olivia Bergdahl, Lina Ekdahl och Tove Folkesson. Det kändes fräscht på något sätt, som att konstformen lever och frodas, Framförallt var dock festivalen en chans att nätverka. Mitt sökarljus riktades då främst mot Margit Friberg sällskapet. Kanske kan det bli nåt samarbete i framtiden...

Bo Bergstrand

UTSTÄLLNING

PÅ EMMABODA BIBLIOTEK

30 aug - 24 sept 2022

"Den beslöjade kvinnan"

Elisabeth Bergstrand, Siri Derkert och Ninnan Santesson i Algeriet 1914. Speglar hur Elisbeths konst påverkats av hennes resa till Algeriet 1914. Konstverk, foton, texter.

Utställningen är nu avslutad. Den har även visats i Torsås. Vernissagen i Emmaboda var välbesökt, c:a 30 pers. I anslutning till utställningen höll Bo Bergstrand en föreläsningen:

Vallfärda till Orienten

Epokens konstnärer från Eugene Delacroix till Siri Derkert. En intressant och välbesökt föreläsning i bibliotekets entré. Vi erbjuder nu både utställningen och föreläsningen till intresserade sällskap, bibliotek eller föreningar. Kontakt: Bo Bergstrand 072-023 58 56.

FÖREDRAG KALMAR LÄNS MUSEUM 26 okt 18-20

Elisabeth och Gertrud - uppväxt och livsgärningar. Annika och Sölve Hjalmarsson. Föreläsningen är nu genomförd. Både EBP-medlemmar, långasjöbor och andra intresserade åhörare. Lite samtal efteråt. Bokförsäljning. God gemenskap. Extrastolar! Tack alla som kom!

Arr: Kalmar Läns Museum Föreläsningsförening

RASTA SKUMME - berättarkväll 11 nov 2022 i Café Stallet. Trivsam samvaro i skumrasket. 25 pers lyssnade på berättelser av bl a Selma Lagerlöf, Elisabeth BP, Jan Redin, Nils Ferlin (dikt), läste grötrim och sjöng skillingtryck. Gröten räckte precis! ÅRSMÖTE 25 MARS 2023 i sockenstugan Långasjö. Styrelsen sitter kvar i befintligt skick. Familjen Öhberg serverade våfflor. Behållningen gick till RK verksamhet i Ukraina. Ulla Sköldh Jonsson läste skolbarnens finfina dikter och Britta Mård illustrerade dem med pianomusik. 

En härlig träff i Vårfrudagstid. 

Arr: EBP-sällskapet

Dela den här sidan