Kronobergs bokmässa på Växjö Stadsbibliotek lördagen 20 november 2021

Ulla Sköldh Jonsson och Willi Lang representerade vårt Sällskap. Efter tidigare inställda bokmässor var det dags att fortsätta med ett populärt evenemang, i år med ovanligt många utställare. Under dagen bjöd man gästerna på tio 30-minuters föreläsningar i Galaxen – en större samlingssal på nedre plan och cirka 25 kortare, 10-minuters presentationer i Konsthallen och Brasan på andra och tredje plan.

Årets Pär Lagerkvist-pris tilldelades i år författaren och entertainern Jonas Gardell, som tidigare hade tagit emot priset. Många småländska författare med motiv från vårt landskap fanns på plats. Barnböcker och deckare dominerade som vanligt, men den nya genren, där man forskat och berättar om en tidigare släkting, ofta ett tragisk livsöde, har klart ökat.

Naturskildringar i litteraturen var inte många: Stefan Edberg med Förundra: Naturen som ger livslust och Tomas Bannerheds En vacker dag var intressanta undantag.

Vårt Sällskap observerades flitigt. Vi hade fått ett bord precis till vänster om ingången. Det betydde att besökarna passerade oss två gånger – både när de kom och när de lämnade biblioteksmässan. De 10 novellerna av Gertrud och Elisabeth väckte intresse och som vanligt också Elisabeths barnporträtt. Vi sålde bra och fick samtidigt en ny medlem till Sällskapet. Besökarna var äldre människor och barnfamiljer. Vad jag har efterlyst i många år är ungdomarna. Det finns ju studenter, som läser litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet, men de lyser tyvärr alltid med sin frånvaro.

Själv köpte jag nyutgåvan av En Sommar i Småland av Karl Kullberg (1813-1857), som var journalist (Barometern och Aftonbladet), diplomat och författare. Vidare Uffe Enoksons roman En annan man (2021), delvis en självanalys. Enokson är lärare på Linnéuniversitetet. Till höger vid ingången på biblioteket finns restaurangen Alma. Här kunde man få en billig snabblunch eller bara en kopp kaffe. Verksamheten handhas av trevliga ungdomar med sinne för besökarnas trevnad.

Willi Lang

Dela den här sidan